Трима от четиримата работници, които пострадаха най-тежко при взрива във военния завод в Костенец, бяха изписани.

Инцидентът стана в края на миналата седмица, по време на унищожаване на стари боеприпаси в "Терем".

Разрушения, паника, кръв. Това е последното, което виждат на работното си място електротехникът Ангел Щърков и стугарят Иван Джоров. Двамата са колеги във военния завод от близо 30 години. Никой от тях не предполага, че ще види края на живота си, там където си вади хляба.

До петък, когато експлозия избухва на 100 метра от тях.

„Бяхме си в работилницата и се подготвяхме да си вършим работата за деня. И в един момент ударната вълна ме удари, изхвърли ме някъде на към три метра”, спомня си Ангел Щърков.

„Всичко пепел, боклуци, тавана пада и ние не знаем от коя врата да излезем. Видях, че вратата пада, удря другият колега, аз минах от другата врата и навън”, допълва Иван Джоров.

Като излезли, двамата мъже видели, че кървят. След паниката в първите секунди кола на завода отвежда мъжете в болница. Там за първи път идва и страхът, и плачът на най-близките.

„Веднага почнаха да звънят телефоните. Дядо какво стана, дядо. Дядо, няма нищо, утре, вдругиден си идвам. Той вика, аз ще те чакам”, разказва Иван.

Днес мъжете си тръгнаха от болницата с градския транспорт. Смятат, че са имали късмет при взрива. Ще се върнат възможно най-бързо на работното си място.

Техническата експертиза, която да даде отговор как и защо е възникнал взривът, ще бъде готова до два месеца, обясниха от прокуратурата.

Засега разследването се води срещу неизвестен извършител и е за инцидент при работа с взривни вещества, вследствие на който са настъпили телесни повреди на повече от едно лице.

Законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода при доказана вина.