Оранжев код е в сила днес за Северна и жълт за Южна България, с предупреждения за мощни гръмотевични бури, интензивни дъждове и градушка.

До момента валежните количества в северните райони са между 20 и 70 л/кв. м.

Днес през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки.

Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер – и в Източна. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад.

Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.

През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Преди обяд над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След пладне се развива купесто-дъждовна облачност. Привечер ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. В отделни райони количествата на валежа ще са значителни. Възможни са и градушки. Ще духа умерен временно силен вятър от североизток, който по-късно ще се ориентира от северозапад.

Максимални температури на въздуха: 26° – 27°. Температурата на морската вода е 25° – 27°, северно от нос Калиакра – 16° – 18°. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

Над планините ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. В отделни райони количествата на валежа ще са значителни. Ще духа силен, временно бурен северозападен вятър, само по най-високите върхове преди обяд ще е южен.

Температурите значително ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 11°.

Във вторник ще има променлива облачност, все още – и валежи, но на по-малко места и по-слаби. Вятърът ще е умерен, от северозапад.

През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка. Още в сряда вятърът чувствително ще отслабне. Бавно ще се затопля и в събота максималните температури ще са между 29° и 34°. По-късно в събота над Западна България ще се развие купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми.