Половината от задигнатите у нас коли се връщат срещу откуп. Опитен автокрадец прави разкритията пред екип на bTV.

Веселин Динчев попада под прицела на автокрадците повече от поносимото - два пъти. Вижда ги за последно пред блока си в столичния квартал “Младост”.

“Паркирах, качих се в апартамента, и в момента, който погледнах, видях, че мястото е празно, гледам и не вярвам на очите си. Слизам, гледам - няма я. Изпарила се е. След месец и половина взех втори автомобил, беше по-добър от първия, но успях да го заредя с гориво и още резервоар не бях изхабил и пак на същото място”, разказва потърпевшият.

60 секунди - толкова отнема на младеж да задигне кола. В бранша е от 15 години. Той е един от най-опитните и сръчни автокрадци. Съгласи се да разкаже за бизнеса от първо лице. Има три присъди, изтърпял е наказанието си и пак е в играта.

Аз нищо друго не мога да правя. Цял живот с това се занимавам. Друго не мога да правя”, разказва автокрадецът, който споделя, че няма нещо, което да го е спирало да задигне кола.

Казва, че 50% от колите се връщат срещу конкретна сума. Практиката не била отживелица. По думите му хората предпочитат да дадат 30% и да си приберат колата, отколкото да си купят нова.

Топ автокрадците са с прякори - Лъвицата, Шумахера, Пери, Софиянеца, Китаеца. Всички с пребогати досиета. И на свобода. Задържани са много пъти, както и мъж с прякор Таратора.

Задържан е след поредната кражба. А за престоя в ареста си е приготвил суха храна, цигари и дрехи.

Продължението на разказа от първо лице гледайте довечера в bTV Репортерите и филма на Мариета Николаева "60 секунди".