На фона на официалните събития около европредседателството, полицаите подновяват протестните си действия.

Тази сутрин в сградата на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов се срещна със синдикатите от КНСБ, представляващи интересите на работещите в системата на МВР.

"Ако не бяхме оптимисти, нямаше да сме тук", каза пред bTV на влизане председателят на СФСМВР Валентин Попов. По думите му към момента организацията е недоволна от увеличението на заплатите (от 30 до 55 лв.) и разпределението му.

След това, в следобедните часове протестиращите служители в МВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат и пред Народния театър, по време на официалната церемония по старта на председателството.

"Искаме да покажем на нашите съграждани и на пристигащите делегации, че има проблем и той трябва да бъде решен", подчерта Попов.

Исканията са за увеличение на 15 на сто на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Синдикалната федерация на силовото ведомство имаше и специално насочен към еврочиновниците билборд, който обаче изчезна. Отговорната за това фирма се оправда с нарушен договор, премиерът Бойко Борисов предложи на полицаите да използват безплатно рекламни пространства на европредседателството, но те отказаха.

По думите на Попов предложението е било оценено високо, но СФСМВР решила да не се възползва.