Полицаи и военни заплашиха пред bTV да блокират Ларгото между Президенството и Министерския съвет в знак на протест срещу опитите за ограничаване на есоциалните им права. Преди дни от полиейския синдикат настояха за оставката на социалния министър Йордан Христосков. Пожарникарите съшо заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране.

В гневна декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".

Униформените настояват за бърза реакция от страна на правителството, в противен случай заплашват с протести. Ранното пенсиониране се отнася за полицаи и военни и е записано в Националната програма за реформа.

В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата. Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат гласувани от следващия парламент.