Под половин процент от храната с изтичащ срок на годност стига до нуждаещите се у нас в България. Останалата се изхвърля. Това сочат данни на Българската хранителна банка.
Около 260 тона храна се спасява годишно у нас с помощта на хранителната банка. Това количество достига до около 25 хиляди нуждаещи се българи. Но други 670 хиляди тона се изхвърлят всяка година.
От това, което все пак стига до нуждаещите се, по-значителен е делът на плодовете и зеленчуците – около 38%, други 35 на сто от спасената храна са мляко и млечни продукти, по-малки количества са трайно пакетирани храни, консерви и хляб. Дарения от месо обаче няма, отчитат от хранителната банка.
Оттам се надяват догодина дарените храни да бъдат много повече заради, тъй като вече ще са освободени от ДДС.
Ако храната, която се изхвърля, се дарява, това би стигнало да се задоволят годишните нужди в град като София, показват изчисленията на хранителната банка.