Бебе гигант с тегло 5800 гр и ръст 55 см се роди в столичната АГ болница „Майчин дом”, съобщиха от пресцентъра на болницата. То обаче не е единственото с „наднормено” тегло, дошло на бял свят през този месец. През октомври в актовата книга на Родилно отделение е записано бебе с тегло 5400 гр.

„От началото на годината, бебетата с тегло над 4500 гр са 23”, посочи изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков. Тези резултати обаче не радват акушер-гинеколозите, добави той. "Възможна причина да се роди дете с тегло на 4000 гр е гестационен диабет при майката, индуциран по време на бременността”, обясни доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по Фетална медицина.

Важно е при следваща бременност след такова раждане, да се направи обременяване с гликоза в третия месец. Ако резултатите са нормални, трябва да се повтори между 24 и 28 Г.С., допълни доц. Димитрова. Ако майката има гестационен диабет и роди много едро бебе, за него в по-късна възраст съществува опасност от наднормено тегло и метаболитен синдром.

Раждането на такива бебета би следвало да бъде чрез Цезарово сечение, защото те са с по-широк раменен пояс и коремче и съществува опасност да се „заклещят” при вагинално раждане. Ако раждането е по нормален механизъм, това води след себе си вероятност от травмиране на раменната кост или увреждане на нервните влакна, инервиращи горните крайници. „След всичко казано дотук ще обобщя, че здравето на майката през бременността е пряко свързано със здравето и качеството на живот на нейното дете впоследствие”, заключи доц. Димитрова.