Нека който твърди, че репликата „Който ни освободи, той ще ни пороби“ не е на Васил Левски, да го докажат.

Това заяви журналистът Иво Инджев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Преди дни президентът Росен Плевнелиев беше обвинен, че е фалшифицирал реплика на Апостола, а Инджев отговори с гневна публикация в блога си.

Разгневих се не на обвиненията към Плевнелиев, а на фалшифицирането на историята, каза той.

Репликата е записана от Захари Стоянов – колосът на българския летопис на събитията от това време.

Всъщност въпросът е защо и на кого му е толкова важно в днешна България да оспори авторитета на Захари Стоянов какво е казал Левски до такава степен, че му лепят етикети, каза Инджев и припомни, че професор по история от Великотърновския университет е нарекъл Стоянов русофоб.

В първата биография на Левски от Захари Стоянов, която е от 1883 г., присъства цитатът и то разгърнат: „Никому не се надявайте – говореше той. – Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода. А който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство“.

По думите на Инджев „новопоявили се и самоназначили се авторитети“ превръщат в своя кауза да докажат, че Левски не е казал тези думи, но нека го докажат. Те „защитават Русия от Левски“.

Инджев каза още, че Русия не се е постарала да спаси Левски и че има писмо, в което граф Игнатиев се хвали, че софийският процес срещу Апостола върви към щастлив край. Русия е била заинтересована Левски да бъде осъден, той е стоял на пътя им, бил е неподкупен, каза Инджев.

Русия не е дошла на Балканите да освобождава друго, освен територии, православни и славяни, не българи.

Рожденият ден на българската свобода е 6 септември 1885 г., смята Инджев.

Вижте целия разговор във видеото.