След като от Асоциацията на млекопреработвателите обявиха, че 60% от кравето сирене в магазините е фалшиво, Агенцията по храните зачести проверките си.

На случаен принцип инспекторите взимат проби от опаковано краве сирене, което се продава в търговска верига. Пробите  вече са в лабараторията на Агенцията по храните. Целта на анализите е да разберат дали продуктите са направени от мляко или от немлечни мазнини.

Взетите проби от магазина са подложени на строг контрол – опаковат се и се транспортират в хладилна чанта.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Силвия Каменова  инспектор в БАБХ коментира, че по този начин агенцията се предпазва да от манипулиране на пробите.

„Така, както ги вземаме ще бъдат предадени в лабораторията за анализ”, уверява тя.

За миналата година агенцията е изследвала едва 60 продукта за наличие на немлечни мазнини.

Снимка: iStock

По думите на д-р Каменова изследванията са скъпи и отнемат по няколко дни.

Гинка Калинова, гл. асистент в БАБХ

Според главен асистент Гинка Калинова пробите дават 100% отговор дали в продукта има само мляко, или  е добавена и чужда, немлечна мазинина.

Потребителите имат свои начини да разпознаят истинското краве сирене в домашни условия.

„Като го пържа – слагам го в тигана, ако се разтопи има растителни мазнини, ако ли не- няма”, разказва Илияна  Асенова.

Снимка: iStock

Освен съмнения за качеството на кравето сирене, през последните седмици се появиха и спекулации за картел в цените на млякото.

„С тия цени на суровината на кравето мляко, няма как ферма да работи да печалба. Нито субсидиите могат да покрият тия загуби, които реализираме в момента, нито не знам какво...” смята животновъдът Начо Желев. Затова животновъди излизат на протест в четвъртък пред земеделското министрество.

Пробите на двете бучки краве сирене ще станат ясни в началото на следващата седмица. Очаквайте резултатите в bTV!