Пловдивчанин разпозна мъжа, когото полицията издирва като помагач на терориста от Бургас. Издирваният мъж е българин, бил свързан с хора, които проповядват радикален ислям, твърди свидетелят. Полицията проверява следата.

Ашим Асан твърди, че е работил с издирвания мъж в продължение на пет години. Разпознал снимката от вестниците.

„Погледнах първа страница и викам – А, помагач! Само че малко с брада беше, понеже винаги ходеше гладко избръснат, не ходеше тогава с брада... И го познах, викам - чакай да не греша, погледнах, погледнах до неделя и си викам - той си е”, обяснява Асан.

Пловдивчанинът не помни името на мъжа, но казва че е българин от района на Гоце Делчев. Работата му била свързана с проповядване на радикален ислям и със закупуване на училища в Родопите.

„Те купуват училища, те строят джамии. Повече те движеха нещата, местните хора -българомохамедани, роми, турци, без значение... Те отговаряха в определени секции и движеха паричния поток”, допълва свидетелят.

Ашим Асан е един от лидерите на ромския квартал „Столипиново”, има собствена фондация и името му многократно е замесвано в скандали. В момента излежава присъда в пловдивския затвор за побой. От полицията в Пловдив заявиха само, че ДАНС проверява всеки сигнал.