В Бюджет 2018 има повече пари за заплати, но те далеч не са достатъчно и хората очакват доста повече, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му увеличението на заплатите до момента се дължи главно на натиска от обществото, именно заради което утре синдикатите са обявили голям протест.

„Когато се отвори пазара на труда навън, започна този процес на по-голямо и силно желание и искане от хората на по-големи заплати. Получаването на 5-6 или 8% увеличение не ги удовлетворява”, категоричен е Димитров.

По думите му от тези 550 млн. лв. повече предвидени за заплати през 2018 г., половината ще отидат само в сферата на образованието, а друга голяма част – в сектор „Сигурност” и така за всички останали сектори остават много малко средства.

По повод изказванията на Кирил Домусчиев, че ще затвори бизнесите си в България и ще се премести в чужбина заради вдигането на заплатите, Димитров коментира, че ако един бизнес не може да плати по-висока минимална заплата, по-добре хората да напуснат страната.

„Корупцията и наличието на сив сектор за водещите проблеми за бизнеса, затова имаме проблем и с инвестициите”, допълни още Димитров.

Той е категоричен, че от година на година дефицитът на кадри, който става все по-голям, дава основание на хората да искат по-високи заплати. „За нас ускоряването на този процес е единственият възможен начин за запазване на хората в България”, допълни още Димитров.