Разпространените в центъра на София плакати с лицата на хора, за които се твърди, че са наркопласьори може да са дело загрижени родители, но и на конкуренцията.

Това коментираха в предаването „Тази сутрин“ по bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, психологът Росен Йорданов и Желяз Андреев, който е бивш наркозависим.

Снимка: bTV

Не е по силите на един родител да направи толкова пълен списък, дори да се интересува много. В плаката има хора, които са на много ниски нива. Не мисля, че всички са добре познати на полицията, каза Безлов. В СДВР познават 9 от 14-имата на плаката, те са софиянци, останалите са неизвестни. Има и грешки, например Телото е написан като Телето, а има и хора, които в момента са в ареста, като Гробаря и Телото.

Хипотезата, която ми се струва най-логична, е че това е дело на конкуренцията и тези, които ги няма, са производителите на плаката, каза Безлов.

Според Росен Йорданов човекът, които е пуснал списъка, освен че може да е от криминалния контингент, може да е и полицай, защото в плаката се изброяват и имена, вкл. на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но и на човек от полицията, който няма общо с наркопрестъпленията. Впечатление ми направи и това, че тази картинка много приличаше на некролога на издирваните участници в стрелбата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите, добави Йорданов.

Снимка: bTV

Според Желяз Андреев може и да се случва това, което се случваше в Ирландия по време на Виктория Герин – граждани, които, в своето безсилие, съдействат по този начин, защото не знаят какво друго да направят.

Може би не става въпрос за разместване на пластовете, каза още Андреев, като добави, че знае за трима от списъка, които не са в най-долната част от веригата и поне за един от тях работят 30 – 40 души в София и в София – област. Този човек е сътрудничил под някаква форма на МВР, давал е достоверна информация за конкуренти, каза Андреев. Той добави, че няма как да случи наркоразпространение без участието на полицията – „това е общоизвестна тайна".

Снимка: bTV

Безлов показа и карта на наркоразпространителите, като коментира, че тя се променя през годините, защото някои от лицата са екстрадирани, убити, емигрирали или са в затвора.

На мястото на тези хора „застава следващата вълна“.

Снимка: bTV

Но докато през 2002 – 2010 г. имаше райони, сега положението вече не е същото. В София районите съвпадаха с РПУ-тата и не можеше да продаваш от другата страна на улицата, имаше наказателни бригади. Сега е по-скоро на микрорайони и е много хаотично, каза Безлов. По думите му футболните агитки са структуроопределящи.

Вижте целия разговор във видеото: