Нови образователни програми изготви просветното министерство, с които въвежда промени в разпределението на част от материала, изучаван в различните класове. Питагоровата теорема, например, ще се изучава в шести, а не в девети клас, както бе досега, обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

По думите й България следва примера на други европейски страни, където Питагоровата теорема не се учи в девети клас. Нашите ученици се затрудняват със задачите с нея, затова в шести клас теоремата ще се използва като илюстрация на действия със степени, без доказателства и единствено като умение за работа с формули, обясни Дамянова, цитирайки експерти по програмата по математика от МОМН.

Въпреки внезапните промени, от ведомството уверяват, че новите програми ще са доста по-олекотени, като в тях едва до 60% ще са новите знания и умения. В някои от класовете този процент щял да бъде дори по-малък – около 51-52 на сто. Останалите около 40% в материала са предвидени за упражнения, добави зам.-министърът.

Снимка: архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Новите учебни програми предвиждат още преструктуриране на учебното съдържание за първи и втори клас по математика. В материала на първокласниците ще е включена темата "Числата до 100 - събиране и изваждане с тях", която досега се преподаваше във втори клас. Причината за нововъведението - повече часове за упражнения с таблицата за умножение и деление във втори клас.

От първи до четвърти клас пък се предвижда геометричните знания да се интегрират в аритметичните знания, които ще са и водещи. Заложено е учениците да работят целенасочено с таблици, с диаграми и схеми.

Предвижда се още, всички часове за нови знания и умения по информационни технологии от пети до седми да са в компютърните кабинети в училищата, за да могат учениците практически да усвояват новите елементи на учебното съдържание.

Новите учебни програми ще влязат в училище с новия Закон за предучилищното и училищното образование, обяви Дамянова и допълни, че по програмите ще бъдат
написани и новите учебници, като най-реалистичният срок е първите от тях да са готови за учебната 2014/2015 година - за първи, пети и осми клас.