След тежките обвинения в рекет, отправени тази сутрин от шефа на „Пирогов” към ръководството на Здравната каса, в следобедните часове напрежението спадна. Болницата е получила на сметката си изработените през април пари.

„Искам да напомня на някои чантаджии от надзорния съвет на касата в лицето на шефа на надзора, да му кажа, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, който е неизмерима”, каза по-рано проф. Стоян Миланов.

Четири часа по-късно, заместник-министър и подуправител на здравната каса на крака в „Пирогов” и нещата изглеждат по различен начин. Екип на болницата и столичната каса поправят неточностите в договора, който директорът отказа да подпише.

Още на 22 април болницата е подала в касата заявление за сключване на договор. В понеделник е получен проект от над 2 хиляди страници с по-малко клинични пътеки, специалности, които не съществуват в лечебното заведение, липсващи имена на лекари и др.

„Груба грешка на един ред да пише „неврологично отделение", а след няколко реда да пише „отделение по неврология". Това е как да кажа - недоглеждане, а и можеше тези неща да бъдат изгладени и проблемът да бъде решен по-отдавна”, коментира зам.-министърът д-р Ваньо Шарков.

Освен „Пирогов”, без договори до момента са и другите големи болници в София. А от МЗ посочват, че подобни проблеми има и извън столицата.

Не на недоглеждане, а на ново лимитиране на дейностите се дължат проблемите в споразуменията, категорични са от Българския лекарски съюз. В новите договори са предвидени и брой легла в отделенията, за които касата ще плаща.

„Как изведнъж, ако имам 10 легла, ами ако дойдат 11 пациента или 12 с подобно заболяване и определено с необходимост да бъдат приети или лекувани, какво да правим с единия или двамата? Да ги върнем или да ги оставим настрани? Как ще стане тази работа?”, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Съсловната организация на лекарите очаква среща със здравния министър, на която проблемите да бъдат решени. Ако ограниченията не отпаднат, не са изключени нови лекарски протести.