Организации на пчеларите излязоха на протест срещу употребата на пестициди, от които пчелите измират. Пчеларите настояват и за субсидии на кошер. Премиерът Марин Райков и министърът на земеделието Иван Станков се срещнаха с протестиращите.

Пчелари от цялата страна се събраха за първи път пред Министерския съвет, за да протестират срещу употребата на отровни за пчелите пестициди, които се използват и в момента в България при обработката на посеви от рапица, слънчоглед, царевица и памук. Заради отровите, през последните четири години пчелите измират масово. При последното гласуване на забраната за употреба на пестициди в Брюксел обаче страната ни не е е заела категорична позиция против, а е гласувала въздържал се.

„Протестираме срещу употребата на пестициди и не само субсидии да се дават на зърнопроизводителите и на нас ни се карат нови джипове. Ако му се живее на света, трябва да спре употребата на пестициди”, коментира Георги.

Премиерът Марин Райков заяви, че са взети всички категорични мерки, за да се заеме ясна позиция в защита на пчеларството. „Ние ще искаме да бъде забранена употребата на тези пестициди, това ще бъде позицията на България. Ако днес не обърнем внимание на проблема с пчелите, утре няма да им акво да ядем”, категоричен беше той.

ЕС ще направи втори опит да забрани пестицидите от неоникотиноиден клас в средата на май. От 27 страни 13 са гласували "за" забрана на пестицидите, 9 са гласували "против", а 5, сред които и България, са гласували "въздържал се".