Пчелари протестираха заради масовото измиране на пчелите. На обявения за национален протест пред земеделското министерство се събраха една около десетина души.

Според пчеларите пчелите масово умират заради пръскането на посевите с препарати. Затова те поискаха от земеделското министерство да забрани нивите да се пръскат през деня.

„Те са животни, които работят през деня, когато пръскаме денем, пръскаме върху тях, пръскаме растителността, от която събират цветния нектар, при това положение отровата директно влиза в техния организъм, съответно в меда”, обясни Иван Кънев.

„Принципно не се допускат такива пръскания, само в изключителни случаи, когато имаме наистина заплаха за посевите на земеделските производители, само тогава може да се допусне такова пръскане с авиационна техника”, каза Силвия Василева от МЗХ.

Пчеларите искат субсидията за кошер да се увеличи от 3 на 40 лева. От министерството казаха, че бюджетът за тази година е ограничен, но ако след като се направят всички плащания, останат средства, те могат да се насочат към уязвими сектори, като пчеларството.