Законови промени може да сринат пчеларството у нас, предупредиха производители на протест пред парламента. Демонстрацията се състоя въпреки оттеглянето на текстовете, с които пчелните семейства трябваше да напуснат населените места.

Демонстрантите поискаха и удължаване на мораториума върху използването на опасни пестициди.

Припомняме, в мотивите за законовите промени като причина за преместване на кошерите бяха посочени множество инциденти с ужилени.

На въпрос дали пчелите крият опасност за хората, дългогодишният пчелар Владимир Каменов заяви, че ужилванията от пчели в страната са едва 1% от всички останали инциденти с ухапване от животни.

Организаторът на протеста Николай Куменов на свой ред заяви, че 85% от кошерите на пчеларите в България са в населените места. Сред тях има и бенефициенти по специални програми, които имат договори за 5 години, с които се задължават да не изместват кошерите си. В противен случай ще трябва да върнат парите, които са получили от пчеларските програми.

Исканията на протестиращите са за строг контрол на посегателствата върху пчелни семейства, пресичане на кражбите и спиране на нерегламентираното пръскане на земеделски площи, което убива хиляди пчелни семейства годишно.

Демонстрантите заплашиха с мащабни протести, ако не властта не обърне внимание на техните искания.