Първата донорска ситуация за 2015 г. възникна в неделя във Варна. Пациентка в мозъчна смърт спаси живота на четирима тежко болни. Семейството й реши да дари органите й.

В Александровската болница получиха възможност за ново начало двама пациенти, на които бяха присадени бъбреци. Черният дроб беше присаден във Военномедицинска академия, а белият дроб спаси пациент в Австрия.

46-годишна пациентка във варненската болница Света Марина изпада в мозъчна смърт. Това е

състояние, при което тялото не е загинало, но компютърът, който командва процесите в него, вече е изключен. Контролът над организма поемат лекарите - в техните ръце попада животът на чакащите за трансплантация.

Спешно от Австрия пристига екип, който експлантира белия дроб. Часове по-късно е присаден на пациент във Виена. „Един човек, не знам кой, не знам какъв, не знам откъде, но диша! До вчера не е можел да диша. Това е щастието в нашата работа”, коментира проф. д-р Вилиян Платиканов от Клиниката по интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина”.

Бъбречните трансплантации са приключили рано сутринта в неделя. „Бъбреците на донорката, тук е мястото да кажа „Светла й памет", благодаря на високохуманния жест на близките й, но бъбреците й бяха единият с 3 артерии, другият с две. Това постави на изпитание нашия професионализъм. Всичко мина благополучно и сега ходих да ги вядя. В добро следоперативно състояние са”, обясни проф. Петър Симеонов от Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска"

До момента от България два пъти са били дарени здрави сърца, три пъти черен дроб и веднъж бъбрек на пациенти в Европа. Така и българските, които имат нужда от трансплантация, също имат по-голям шанс да оздравеят, ако в Европа възникне донорска ситуация.

Благодарение на свъместните усилия на лекарите, близките на починалите пациенти и цялото общество, миналата година животът на 70 тежкоболни се промени към по-добро.