В България вече има интернет музей. Този уникален за страната ни виртуален проект се реализира в едно малко село в Търговищко. Местните се заели да покажат в мрежата миналото на родното си място и така да го съхранят за поколенията.

Село Алваново има над 500-годишна история и уникални за страната ни обичаи. Всичко това обаче е на път да изчезне, заедно с малкото, които все още помнят миналото. Музей в селото няма, затова доброволци решили да си направят. Той обаче няма да има нужда от сграда - ще бъде отворен 24 часа в денонощието, защото ще се помещава изцяло в глобалната мрежа.

„Имат желание хората да помагат, да разкажат какво е било едно време в селото. Старите хора също изявиха голямо желание да предоставят снимки, да предоставят стари дрехи”, казва Добрин Добрев, автор на сайта.

Освен разказите на по-възрастните хора от селото, в интернет музея ще бъдат показани и много предмети - от старите ракли.

„Решихме да ги дадем за интернет сайта, да ги сложим, да знаят, да се запази старият обичай, старите дрехи, които са правили родителите ни. Нещо да остане за селото”, коментира и Стефанка Добрева - жител на Алваново.

Преди година и половина жители на селото направиха и първото у нас интернет читалище.