Спешни промени в Закона за лечебните заведения единодушно прие на първо и второ четене Народното събрание, предаде БГНЕС. Текстовете бяха внесени на 27 май т.г. от депутатите от ДПС Нигяр Джафер и Тунчер Кърджалиев.

Промените, преминали преди това в здравната комисия, се наложиха заради опасността от началото на юни 1708 общопрактикуващи лекари да отпаднат от системата. Те нямат придобита специалност по обща медицина.

Тунчер Кърджалиев обясни, че има нежелание и напреднала възраст на някои от лекарите да специализират, но същевременно има и неуредици - дългото откъсване от практика по време на обучението, забавяна акредитация на практики, в които се извършва специализацията и т.н.

Народният представител от ДПС обясни, че с промените ще бъдат засегнати трите групи общопрактикуващи лекари без специалност - незачислени за специалност, зачислени за специалност, но с недовършена специалност по обща медицина и новозавършилите лекари.

„Предлагаме в срок до една година да бъдат зачислени тези, които практикуват като общопрактикуващи лекари и не са зачислени, и в рамките на пет години специализацията да бъде завършена", посочи Кърджалиев.