Пари за болниците ще има и лечебните заведения ще получат дължимото за извършената от тях дейност. За това увери за пореден път министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и обеща, че ще предложи актуализация на бюджета на Здравната каса.

Само преди няколко дни премиерът изрази точно обратната позиция.

Университетската болница „Свети Иван Рилски” обмисля план Б за временен изход от кризата. Това лечебно заведение, както и други университетски болници обмислят да ни лекуват срещу залог, ако бюджетът не бъде актуализиран и касата започне да изплаща само фиксирания бюджет на лечебното заведение.

Какво означава това за нас, пациентите?

Пациентите в една от стаите са чакали 2 месеца, за да бъдат приети на лечение. Ако трябва обаче да продължи, обаче на учителката Светла Генова може да се наложи да подпишат запис на заповед. Признава, че не знае какво точно значи това.

Тази мярка е възможно да влезе в действие от края на юли, когато се очаква Здравната каса да спре изплащането на надлимитна дейност, ако няма актуализация на бюджета. От ръководството на болницата обясняват, че чрез записа на заповед пациентът упълномощава болницата да търси парите за лечението му чрез съда.

„Ние говорим за същия ред - те да влязат с направление, което се издава от общопрактикуващия лекар или специалист за лечение в болница, да се прецени, че има нужда, че има нужните индикации, да бъде лекуван и наред с другите документи, които подписва, да подпише и този и излекуван да си отиде у дома”, обяснява зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Мариета Райкова.

Адвокатът Пламен Таушанов, част от пациентска организация, обаче, вижда възможност за злоупотреба от недобросъвестни или сериозно закъсали лечебни заведения.

„Пациентът си подписва тая запис на заповед, тя остава в лицето, което е извършило услугата и той се задължава да ги върне тия пари в срок. И как сега от името на пациента болницата ще води дело в негова полза?”, пита той.

„Подобна идея не е обсъждана с касата, т.е. между нас и касата, нито пък между болниците и касата и министерството, така че за мен тя е несъстоятелна. Пак казвам, пари за дейност ще има и пациенти няма да бъдат връщани”, коментира и здравният министър д-р Таня Андреева и обещава, че парите за надлимитна дейност ще стигнат до лечебните заведения.

Надзорният съвет на Здравната каса поиска актуализация на бюджета преди близо 2 седмици, но молбата им все още не е стигнала до депутатите.

До края на работата на този парламент остават броени дни, а той на практика вече не работи. Така се, че актуализацията на бюджета на касата изглежда все по-малко вероятна.