Самоубийството на 14-годишния Деймън Душев във Варна породи безброй съмнения и коментари в социалните мрежи.

Спортистът и отличник от езиковата гимназия загина при мистериозни обстоятелства на 2 април, след като скочи от блока си, а негови съученици заляха социалните мрежи с различна информация.

Част от нея гласеше, че момчето е починало, след като му е била подхвърлена силна дрога, която го е подтикнала да действа така. Засега институциите не потвърждават подобна версия.

Новите зависими

Рухване – психическо и физическо. Параноя. Това включват историите на хора, минали по пътя на новите синтетични дроги. А статистиката за броя им у нас е все по-черна, отчитат и тези, които се грижат за тях.

Снимка: bTV

„Профилът на зависимостите се променя зависимият човек не е този, който беше преди 15 години. Ако преди тези хора бяха богати или хората от по крайните квартали, в момента чисто социологически профилът им е хората като Вас и мен. Тези вещества са евтини и лесно достъпни, могат да бъдат поръчани като пица по домовете”, коментира основателят на терапевтична общност „Ново начало” Желяз Турлаков.

Нагоре в черната статистика

Последните данни на Европейската агенция по мониторинг на наркотиците ни отреждат второ място по ранна употреба на наркотици. А скоро не е изключено и да я оглавим.

Снимка: bTV

Агресия, депресии, склонност към самоубийство са само част от страничните ефекти на модерните наркотици.

България е сред първенците в употребата на нови психоактивни вещества сред учениците. 6% от тях споделят, че имат такъв опит през последната година. Страната се нарежда веднага след  Естония, Полша и Хърватия.

Снимка: bTV

„При този вид вещества никой не може да каже коя доза прави зависим човека. Може да е първата, може да е петата, може да е десетата. В повечето случаи се случва много бързо”, посочва Турлаков.

Като луд човек

Иво Петров е на 26 години и вече е минал през първия етап на лечението си. Познава отблизо синтетичната дрога и последствията от нея.

Снимка: bTV

Започва с марихуана и увереност, че е безвредна – в VII клас. Тази увереност го довела до по-тежките вещества. „Последните 2 години когато употребявах кристал…психически и физически рухнах, бях станал под 60 килограма. С тежки депресии, с параноя, с гранично разстройство, напълно като луд човек…  Дори не излизах от вкъщи, бях в много тежка параноя”, споделя младият мъж.

Институциите не се интересуват

MDMA дрогата, известна като кристал, бележи възход у нас не само през последните години. Отделно, над 180 нови видове от т.нар дизайнерска дрога е влязла на българския пазар след появата й на европейския през миналата година. Под едно и също има се продават различни комбинации от субстанции.

Смъртните и много тежките случаи обаче рядко стават известни на хората.

Снимка: bTV

„Съвсем реален случай - с едно момиче няма да кажа от кой град, няма значение, което отива на купон, никога не е пушила цигари, никога не е пила алкохол, на употребявала наркотици, отличничка. И се случва така, че взима нещо и тя не знае какво. За жалост това момиче почина. Вследствие на увреждане и усложнение от тази употреба”, разказва Желяз Турлаков.

Снимка: bTV

Той е категоричен, че има „скрита статистика” на случаите с усложнения, но институциите не се интересуват, „защото те просто не са компетентни и не са подготвени за този вид работа…”.

Миналата година, подобно на случая във Варна, Веселина от Габрово скочи от жилището си. Случаят получи етикетът „самоубийство” и така и не беше изяснен. А в кръвта й бяха открити наркотици. Каквито, по думите на нейните близки, тя не е употребявала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!