Паметник на папа Йоан Павел II беше открит в град Белене в събота. За събитието там се събраха католици от цялата страна. Откриването на бронзовия монумент е част от честванията по повод четвърт век от падането на комунистическия режим.

Празник - така католиците наричат ​​деня, в който почитат българските мъченици, дали живота си за вярата.

„Нека да загърбиме различията. Нека да бъдем наистина миротворци, нека да се обединим, защото само заедно наистина можем да постигнем велики неща”, призова Милен Босилков, който е родственик на мъченик.

„Дава възможност хората да запомнят делото на тези, които са дали живота си за демокрацията, за да живеят хората свободно”, припомня Румяна Иванова от Свищов.

Евгений Босилков - една от жертвите на комунистическия режим, лично папа Йоан Павел II провъзгласява за блажен. В знак на признателност местните издигнаха първият у нас Паметник на главата на римокатолическата църква.

Скулптурата е висока почти два метра и половина. Бронзовата фигура е поставена върху скален масив, взет от сърцето на Витоша - село Бистрица, символ на любовта на папата към планината.

„Голямата изненада дойде от това, че ние попаднахме на един единствен камък в полето, който беше червен. Такъв камък тука друг няма”, сподели проектантът арх. Александър Генчев.

„В момента, в който наехме машини да вдигнат и транспортират камъните, се оказа, че са правени неколкократни опити той да бъде вдигнат от това място. Но всъщност стоеше тук и чакаше сякаш този проект”, обясни кметът на село Бистрица Николай Гюров.