Фондът за лечение на деца ще отпусне пари за 10-годишния Кристиян, който изпадна в будна кома, след като падна от 10 метра височина във фонтана пред НДК на 1 май. Сумата от 137 000 евро за лечение в Германия се превръща в проблем номер едно за близките му, който обаче вече има разрешение.

За Полина и Красен времето спира на 1 май. „Тук е важен всеки ден. Има травма, която трябва по най-бързия начин да се третира, а това тяло да се движи”, обясни майката Полина Мичева.

След като детето е стабилизирано, трябва да започне възстановяването му. Родителите веднага се обръщат към Фонда за лечение на деца в чужбина, откъдето вече бившето ръководство им отказва финансиране. Фондът плаща само за терапии, които не се провеждат в България.

У нас за момчето има два варианта за лечение. „Държавата ни предлага две пътеки за лечение, които са с номера 240 и 305, които след проверка установяваме, че 240 е за деца с детска церебрална парализа - в нашия случай няма нищо общо. Това е специализираната клиника на д-р Чавдаров. В разговор с него той категорично отрече, че може да поеме каквито и да е ангажименти и риск детето да бъде там, защото няма нужните медицински грижи, които трябва да се извършват в неговото състояние. Другата пътека 305 води до рехабилитация в някоя клиника за рехабилитация, но не и за това състояние, където пак няма медицински грижи”, разказа бащата на Кристиян Красен Кинчев.

Двамата решават да намерят сами парите за лечение в Германия като отварят дарителски сметки. Междувременно детето е прието за изследвания, а според родителите, лекарските становища за успешното му възстановяване също са противоречиви.

„Идва някой и казва, че трябват осем часа рехабилитация на ден. След това идват съответно рехабилитаторите и те казват, че това е абсурд. Няма как да му се прави осем часа рехабилитация. Общо взето сега трябва да решаваме ние, семейството, по наши наблюдения колко рехабилитация да му се прави”, възмутена е майката.

Семейството е притиснато и от времето. Въпреки състоянието си, Кристиян трябва да напусне болницата, а причината - клиничната му пътека е само 21 дни. В патовата ситуация, двамата родители решават да действа по български - с уговорки. Срещат се с Ева Жечева от обществената комисия към фонда и новия-стар шеф Павел Александров.

„Човекът беше запознат със случая от медиите. Съответно прие ни и пое личен ангажимент, че ще свика спешно съвещание на комисията към Фонда за преразглеждане на случая. След два дни ни се обади, в петък миналата седмица, че след спешното съвещание са разгледали молбата и е одобрена за финансиране”, разказа бащата на Кристиян.

„Фондът не финансира само лечение, което се извършва в България – случаят обаче е особен заради клиничните пътеки и това, че не го приемат в болници. Фондът е точно за това - да подпомага системата за случаи, в които тя не се справя”, коментира Павел Александров.

След уговорката фондът се нагърбва със задачата да дофинансира възстановяването на момчето, а основната част от парите ще дойдат от дарителските сметки на детето, които продължават да са отворени.

Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Кристиян Красенов Кинчев
Юробанк България АД
IBAN: BG81 BPBI 7942 10 20575301
BIC: BPBIBGSF