Дни преди началото на учебната година един родител настоява учебните пособия да бъдат преработени, защото изкривяват фактите. В учебника "Човекът и обществото" за трети клас на издателство "Просвета" родителят и директор на музея в Добрич Костадин Костадинов вижда изкривяване на исторически факти.

„Какво пише в момента? Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на град София. Така написано изглежда, че все едно се е случило нещо рутинно, стандартна процедура и великият българин е бил осъден на смърт. Това, което трябва да се напише, е: Заптиетата заловили Апостола. Апостолът бил осъден на смърт чрез обесване. И бил обесен в покрайнините на София”, смята Костадинов.

Учителят Емил Джасим обаче смята, че съдържанието трябва да бъде съобразено с възрастта на децата. „Това е учебник за деца на 9 години. На тази възраст ние просто залагаме основите на разбиране на историята. Ние не залагаме внушения, това правят тоталитарните режими”, допълни проф. Мария Радева, която е автор на учебника.

Все пак миналата година учебникът е бил преработен. Промените са основно технически, но има и редакция на съдържанието. В стария вариант Симеон е наречен само цар, а в редакцията е добавено определенито "Велики". Премахнато е твърдението, че войните с Византия не са оставили трайни следи в българското минало. От образователното министерство не смятат да иницират още промени.