Официалният старт на европредседателството дойде с протести и контрапротести по горещата тема застрояването на Пирин. В столицата и в други градове от страната, както и в Лондон и Брюксел се събраха демонстранти, недоволни от приетите промени в плана за управление на Пирин.

Най-масови бяха демонстрациите в София, където едновременно се проведоха две шествия – едното е за развитието на ски туризма у нас и за застрояването на Пирин, а другото е на екозащитници против решението да се позволи строителството в природния парк.

Против застрояването на Пирин

Хиляди излязоха на улицата, за да кажат „не” на плановете на правителството за промяна в управлението на Пирин. Сред протестиращите беше и алпинистът Боян Петров.

Хората поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов.

Шествието премина по улиците „Гурко” и „Раковски”, за да спре пред Националния дворец на културата.

Въпреки проливни дъжд повече от 100 души се събраха пред сградата на общината във Варна, за да защитят Пирин.

Стотици пловдивчани също се събраха за втори път на протест в защита на планината.

Десетки се включиха в протеста в защита на Пирин и във Велико Търново.

Протест имаше и в Благоевград, където защитниците на природата заявиха, че са „за” развитието на туризма, но не подкрепят престъпния начин, по който то се случва.

Протест за развитието на ски туризма

Противоположната позиция за развитие на ски спорта и туризма в Банско също събра много привърженици. Хиляди пристигнаха в София, за да се включат в мирно шествие и митинг-концерт под мотото „Искаме да караме ски в България”.

Много от тях бяха маскирани като кукери или облечени в народни носии и с музикални инструменти.

Шествието и поддръжниците на новия план за развитие на скизоната в Банско и на парк Пирин тръгна от бул. „Витоша”. Водеха го облечени в специални тениски демонстранти, както и кметът на Банско и вицепремиерът Валери Симеонов.

Шествието се спря пред Министерския съвет, за да благодари на правителството за взетото решение, след което стигна до площада пред „Св. Александър Невски”, където беше подготвена специална сцена.