От Здравното министерство работят по сформирането на екипи от лекари, които да осигуряват нужната специфична помощ по области за децата с хронични заболявания и увреждания. Мярката трябва да стане факт до края на годината и ще засегне хиляди малки пациенти с церебрална парализа, диабет и епилепсия.

В детското очно отделение на Александровска болница в момента се лекуват 11 малки пациенти. Специалистите, които се грижат за тях са шестима.

1401 са общо педиатрите в България. На един от тях се пада лечението на средно 688 деца. Детските гастро-ентеролози обаче са общо 9 за цялата страна. На пръсти се броят и детските нефролози и онколози.

9-годишният Велислав страда от детска церебрална парализа. След две операции момченцето се нуждае от периодични прегледи при специалисти, но в Оряхово, където живее семейството, това е невъзможно да се случи.

„Разходи много, няма специалисти. Детски невролог, детски ортопед, където да отидем, дори нямаме болница – закрихме я. И за всяко едно нещо трябва да ходим до Враца, Козлодуй, Плевен или София”, обяснява майката на Велислав Габриела Точева.

За да се реши този проблем, от министерството смятат да сформират екипи от специалисти по места.

„Ние ще опишем къде в страната има концентриран много добър рехабилитатор, много добър лекар - диагностик, много добър психолог, за да не се лутат хората и да получават наистина бързо такава помощ”, коментира д-р Емилия Ташева от отдел „Здравна политика” към МЗ.

Оказва се, че няма и кой да наследи практикуващите детски специалисти, защото към специалностите няма голям интерес.

„Винаги стимулите са свързани с кариерно развитие и с финансово развитие на съответните кадри и просто младите ми колеги не виждат възможности в тези специалности”, казва Радислав Наков от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”.

Доктор Невяна Велева е детски офталмолог от 7 години. Решила, че иска да помага на най-малките още като студентка.

„Много прекрасно е, когато можеш да видиш след 2 или 3 години едно малко дете, което си наблюдавал, едно малко дете, за което си се борил, как е пораснало и как тича, въпреки, че ти си се страхувал, че това дете ще върви и ще опипва предметите около себе си” , споделя д-р Велева.

Близо 2 милиона евро, отпуснати по Норвежкия финансов механизъм, трябва да усвои България до 2020 г, за да подобри качеството и достъпа до здравни грижи за децата.

Акцентът е върху малките децата със сърдечно-съдови проблеми, аутизъм, генетични онко-хематологични заболявания.