Българско момиче, изоставено от майка си преди 19 години и осиновено от американско семейство, се завръща в България и решава да помага на други изоставени деца тук.

Преди 19 година Минка е поредното нежелано бебе. Изоставена е в дом за сираци в Благоевград. Три години по-късно по необясними причини, напълно здрава, е преместена в друг социален дом – в Петрово, където настаняват болни деца.

„Това, което помня е, че не получавахме достатъчно любов, внимание, грижа, неща, от които има нужда всяко дете. Осиновиха ме когато бях на 6 и тогава разбрах какво е това усещане и че всяко дете има нужда от любов и подкрепа, за да бъде успешно”, обяснява Минка Дорер.

Американските родители на Минка, които са учители, я харесват по снимка. Обграждат я с любов, но и днес момичето не спира да мисли за родната си майка. Знае само името ѝ – Росинка, и това, че е ромка.

„Аз мисля за нея всеки ден и тя е част от това, което съм днес. Затова искам да я открия и опозная. Мисля си често дали е добре, дали е на сигурно място, как се чувства”, казва момичето.

Минка е в Благоевград, за да учи в Американския университет. Посетила е дома, където е израснала, и решава да направи нещо хубаво за децата без родители.

„Имам много мечти, но най-голямата ми е след време да дойда за постоянно в България и да си направя собствен дом за изоставени деца. Да им дам любов и грижа и да им помогна да намерят свои семейства, така, както аз намерих мое”, обяснява тя

Като начало учи български. А за бъдещето си е сигурна в едно - независимо дали ще има свои, ще осинови поне две деца.