Код жълто е в сила днес за почти цялата страна, с изключение на областите Видин и Монтана. Предупрежденията са за валежи между 15 и 35 л/кв. м и силен, с пориви до 60-80 км/ч, южен вятър в Източна България.

До момента най-много е дъждът в северозападна и планинските райони на Южна България – между 40 и 50 л/кв. м.

Днес, с преминаването на средиземноморски циклон и свързаните с него фронтални системи, времето у нас ще се задържи доста динамично.

Ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд, в отделни планински райони са възможни и гръмотевици. Очакват се и значителни валежи.

В Източна България през целия ден ще продължи да духа силен и временно бурен югозападен вятър и там ще е топло с максимални температури до 20-22°, а в останалата част от страната – между 10° и 15°.

След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е силен и с него ще започне да нахлува студен въздух. През нощта срещу четвъртък, с преминаването на студения атмосферен фронт, значителни ще бъдат валежите и на места в Източна България.

Над планините ще е предимно облачно и ще превалява дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин – сняг. Ще духа бурен и ураганен югозападен вятър, който привечер ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

Все още ще е топло, с максимална температура на височина 1200 метра около 12°, на 2000 метра – около 6°, но вечерта температурите ще се понижат и в по-ниските части дъждът ще премине в сняг, но валежите ще започнат да спират.

През нощта от запад валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса. В Източна България преди обяд на места все още ще вали дъжд. Ще духа умерен западен вятър, който след обяд ще отслабва.

Температурите в цялата страна ще се понижат: минималните ще са от 2° до 7°, в Източна България до 11°, максималните – предимно между 10° и 15°. Привечер и през нощта срещу петък облачността от запад отново ще се увеличи и на места, главно в западните райони на страната ще превали дъжд, в планините – сняг.

В петък ще е без валежи. След временно намаление през деня, по-късно облачността отново ще се увеличи. Вятърът ще отслабва още и до края на деня ще придобие южна компонента. Температурите ще са без особена промяна. През нощта срещу събота вятърът от юг-югозапад ще се усили, повече в Източна България, а в северозападните райони отново ще превали.

В събота ще бъде ветровито, от запад на изток ще има валежи от дъжд. Минималните температури ще са сравнително високи, а дневните ще са в много широки граници: в източната половина от страната, където през по-голямата част от деня вятърът ще е югозападен – ще достигат до 18°-19°, а в северозападната част, където вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух, ще останат почти без амплитуда - 8°-10°.

През нощта срещу неделя ще е ветровито, студеният въздух ще обхване цялата страна. Валежите ще спрат, а в неделя и облачността ще се разкъса. Сутринта по високите полета на Западна България температурите ще са около и под 0°.

През деня вятърът ще отслабне до умерен. Ще се понижат и дневните температури. В началото на следващата седмица вятърът ще отслабне още. Облачността ще е разкъсана, вероятността за валежи е малка. Понижението на температурите ще продължи.