Епидемията от салмонелоза във Варна се разраства. Само за ден - още три деца са проявили симптоми на заразата. Специалистите обаче успокояват, че място за паника няма, защото през тази година общият брой на заболелите е по-малък.
Заразените деца са на възраст между една и четири години. Тепърва ще се изяснява кой е източникът на бакатерията.
„Стараем се да изследваме голям брой от тези хора, които така или иначе са изложени на риск и всеки ден откриваме различен брой салмонелоболни или носители само”, каза началникът на дирекция "Инфекциозни заболявания" в РЗИ-Варна д-р Светла Станева.
Агенцията по храните посочи, че заразата е тръгнала от замразено пилешко месо, използвано в детските кухни. Установен е и производителят, но все още се изяснява как след термичната обработка на месото, бактерията е останала.
„Причините ще са или допълнително замърсяване на готовата вече храна или температурният режим на подготвяне на храната не е бил достатъчно добър”, каза Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните
Специалистите-епидемиолози обясняват, че в масовия случай става въпрос за лоша хигиена.
Достатъчно е тази храна или съдовете, в които тя се сервира, да се пипа с мръсни ръце, по които има салмонели. Много лесно се разпространяват всъщност тези бактерии и още по-лесно проникват в нашият храносмилателен тракт”, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.
Броят на заразените със салмонела през тази година е по-малък, в сравнение със същият период на миналата година, но на седмична база е отчетен пик.
Контролът по производствената верига е железен, успокояват от Агенцията по храните. Миналата година имало 150 потвърдени проби на салмонела в храни. Пътят на заразата е лесен и обикновено той тръгва в битови условия - смятат специалистите.