Близо 19 хил. автомобила ще бъдат спрени от движение заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност" у нас.

Списъкът с данните им вече е изпратен към Пътна полиция, съобщи шефът на Гаранционния фонд Борислав Михайлов.

Процедурата по обратното им пускане в движение обаче още не е уточнена, научи bTV.

Един от потенциално засегнатите е Илиян Русев от Монтана, който има два автомобила. Единият обаче почти не ползва и не смята да влага средства в него, като сключва "Гражданска отговорност".

По думите му автомобилът е със специално предназначение – ползва се едва два-три пъти в годината. Затова и не мисли да плаща целогодишните такси. 

Илиян ще получи уведомление от Гаранционния фонд. Ако в 14-дневен срок не сключи "Гражданска отговорност", колата му ще бъде автоматично дерегистрирана от КАТ.

Председател на Гаранционния фонд Борислав Михайлов коментира, че няма да се взимат табели на автомобили. "Ако колата е на пътя и установят, че се движи, санкциите са много сериозни", коментира той.

Гаранционният фонд поетапно ще изпраща към КАТ и данните на останалите без полица. Очакванията са да бъдат дерегистрирани над половин милион моторни превозни средства.

Обратната процедура обаче все още не е напълно изяснена. От КАТ нямаха възможност да коментират.

Експерти коментират, че детайлите по процедурата не са изяснени – например, дали собственикът ще трябва да дойде в КАТ и да подаде молба или това ще става автоматично.

Всичко това трябва да стане ясно до дни.