До момента над 30 хил. българи в чужбина са заявили желание да гласуват на президентските избори на 6 ноември. Те обаче може да бъдат възпрепятствани от лимитите за откриване на секции, приети с промените в Изборния кодекс.

Най-много желаещи да упражнят правото си на глас има във Великобритания (6343 заявления), Турция (6038), Германия (3133), Съединените щати (2605) и Испания (2067).

Снимка: bTV

Сънародниците ни на Острова са пресметнали, че при този брой заявления ще трябват поне 8 секции над лимита от 35. В Турция, където пак има наплив, обаче организацията е такава, че вероятно всички желаещи ще успеят да гласуват.

Снимка: bTV

Според Димитър Иванов, който живее в Цюрих, хората с малки деца и бременните жени ще бъдат изключително възпрепятствани да гласуват.

Той участва в организиране на избори от 2005 г. и заедно с други доброволци очаква на 6 ноември пред секциите на Острова отново да се струпат опашки.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче не планира да предприема нищо извън закона.

Снимка: bTV

„Не бихме могли в момента да твърдим дали ще се формират опашки, за да успокояваме избирателите“, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В Швейцария искат да гласуват близо 500 българи. Очаква се Германия да е другият критичен район. Още повече, че местното законодателство забранява секции извън посолства и консулства. Министерството на външните работи (МВнР) обаче моли и този път Германия да направи изключение, за да се открият повече от 10 секции.

В събота ЦИК ще реши в кои градове извън България ще бъдат открити избирателни секции.

Вижте повече във видеото:

Снимка: bTV