В България вече работи първото куче асистент за диагностика на диабетични кризи. Красивият лабрадор Нобел е помощник на 7-годишно момиче.

Щом усети специфичната миризма, която предшества опасната хипогликемична криза, Нобел реагира като побутва малката Катерина, а след това сигнализира на баща й. Кучето е обучавано в почти година от инструктора Явор Крумов – част от екипа на фондация "Очи на четири лапи".

„Принципно обучение продължава, то трябва да бъде поддържано, трябва да бъде актуализирано непрекъснато. Аз съм обучил родителите на детето какво и как се прави, за да може кучето да се поддържа в работна форма”, обяснява той.

В продължение на десетина дни бащата на Катерина Ивайло Лаков е идвал също да се обучава как да работи с Нобел. Много бързо лабрадорът е станал любим член на семейството. „Може би знаете, че при диабет основната тревога е нощем. Ако детето направи „хипо” кучето ще ни събуди и аз спя много по-спокойно”, посочва бащата.

Средствата за обучението на Нобел са предоставени на "Очи на четири лапи" от международна фондация. От българската организация се надяват, че ще се намери финансиране за обучението на още кучета асистенти за диагностика на диабетични кризи, за да имат помощници и други деца като Катерина.