Общо 16 души от автомобилната инспекция са задържани при акцията на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, която е продължила през цялата нощ и в сутрешните часове днес.

Освен шефа на автомобилната инспекция Цветелин Цветанов в ареста са още 15 души от различни дирекции в страната.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че вероятно 7 или 8 от задържаните ще получат обвинения.

Арестуваният шеф на ДАИ е бил наясно, че се фалшифицират резултатите от шофьорските изпити, твърдят източници на bTV. Въпреки това не е анулирал резултатите и така книжки са взимали хора, които са си платили, но не са издържали изпитите.

Цацаров обясни, че има няколко линии на разследване. Една от тях е съзнателното манипулиране на изпитите. При разследването, например, във Видин у инспектори, които трябва да проведат изпит, са открити готови решени тестове, които е следвало да бъдат предадени на съответните лица.

54 адреса са били претърсени, от тях са иззети доказателства за корупция.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Цветелин Цветанов е бил под наблюдение от 4 месеца. Цветанов беше в отпуск, чакахме да се върне на работа, да дойдат изпитите и да засечем готови тестове, посочи още премиерът.

Служебният кабинет на Цветелин Цветанов е бил наблюдаван от няколко месеца, стана ясно още от изказването на премиера, който беше категоричен, че "няма да пожали никого". Това е превенция, каза Борисов.

Сигналът за корумпирания шеф на ДАИ е подаден до премиера от независимия депутат Георги Кадиев, каза по-рано самият Кадиев.

"Георги Кадиев ми донесе едно листче, което не съм чел и го дадох на ДАНС", заяви Борисов.

Според разследващите Цветелин Цветанов и подчинените му са получавали подкупи за фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и за издаване на лицензи на превозвачески фирми.

Запознати с разследването твърдят, че сумите от подкупите са записвани в специална тетрадка.

Взети са документи, направена е проверка на място.

Служителите на ДАИ във Враца научили от медиите, че и при тях е проведена акция на ДАНС и ГДБОП. По думите им шефът им бил в отпуск от понеделник и никой друг от служителите не липсвал.

Малко преди десет часа обаче служители на ДАНС отведоха един от младшите инспектори, който работи в автомобилната инспекция само от няколко месеца. Така и не стана ясно дали го арестуват или го отвеждат само за разпит.

След акцията колегите му запазиха мълчание.

От прокуратурата в града заявиха, че не знаят нищо за акцията.