Увеличение на учителските заплати все пак ще има. Както беше обещано, това ще стане от 1 октомври. Новината дойде от финансовото министерство.

Учителските заплати се вдигат със 70 лева, като сумата ще е еднаква за всички. Увеличението влиза в сила със задна дата, а парите ще бъдат изплатени с ноемврийските заплати.

То засяга всички 128 хиляди работещи в системата на средното образование – от детската градина до гимназията. От тях учителите са 93 хиляди.

Парите ще бъдат изплатени с ноемврийските заплати. Осигурени са 20 млн. лв. до края на годината. Увеличението остава в сила и през следващата година. За целта са определени 96 млн. лв. от бюджета за 2016 г.

На среща с премиера Бойко Борисов министърът на финансите Владислав Горанов и представители на синдикатите се разбраха учителските заплати да се вдигнат със 70 лева от 1 октомври, съобщи пред журналисти в МС Янка Такева, председател Синдиката на българските учители към КНСБ.

Стартовите заплати на учителите ще се вдигнат с 12,6 процента до 600 лева, каза Янка Такева. Средната заплата на учителите ще се вдигне до 890 лева, добави тя.

За непедагогическия персонал увеличението от 1 октомври ще бъде около 3,5-3,7%, посочи Такева.

Хубаво е, че в бюджета за 2016 година образованието е приоритет, отбеляза още тя.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!