Преразходът на Националната здравноосигурителна каса е близо половин милиард лева и днес Надзорният й съвет прие проектопромени в бюджета й.

Като причина за проблемите се посочва увеличението на броя хоспитализирани.

Според последните данни, до края на годината НЗОК няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия.

Новите разчети и мотивите към тях са изпратени на министъра за становище. Част от средствата ще бъдат осигурени от резерва, икономии и допълнителните приходи от здравни осигуровки. Така общо ще се нужни още около 330 млн. лева.

С колко ще бъде увеличен бюджетът на касата обаче зависи от Народното събрание, което трябва да го гласува. Ако средствата не бъдат осигурени се прогнозират листи на чакащите в болниците и пациенти, които няма да имат достъп до лечение.

"Не мога да си представя какво би могло да се случи, ако болниците спрат да работят, защото даже с планиран прием при 50% по-малък бюджет няма да може да се свърши. Много ми беше един филм, мисля че беше по романа на Габриел Гарсия Маркес „История за една предизвестена смърт", ние знаехме, че ще стигнем дотам", коментира д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК.

През последните седмици опозицията, лекарски и пациентски организации „бият тревога” заради състоянието на бюджета на НЗОК. ГЕРБ поискаха и консултации по въпроса с участието на останалите партии.

„Със съжаление мога да кажа, че след една година говорене от страна на опозицията, че има проблем в здравната каса, че има дефицит и парите няма да стигнат, от няколко дни чета по първи страници на вестниците, че този дефицит минава половин милион лева, което ще се отрази изключително негативно на системата и не знам към месец септември какво ще е състоянието. Това означава, че може да затварят лечебни заведения, че лекарите няма да имат заплати, ако нещо спешно не се направи”, предупреди Десислава Атанасова.

В отворено писмо до парламента и правителството, най-големите пациентски организации и сдруженията на общинските и частните болници предупреждават, че в момента здравеопазването у нас е жертва на политическата криза.

„Ако бюджетът на здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване”, каза преди дни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

"Всяка година през месец юни започва да се говори за актуализация на бюджета на касата, което означава, че бюджетът на касата е направен изначално погрешно", коментира директорът на МБАЛ "Александровска" д-р Костадин Ангелов.

В момента болниците работят с прогнозни бюджети, но не рядко разбират с какви пари разполагат едва в края на месеца. Следват проверки и забавени средства, което пречи на разплащания с доставчици, а оттам води до лихви и по-високи разходи.

Според разчетите на лекарския съюз исканата от надзора на касата актуализация ще стигне само за дейностите на общопрактикуващите лекари и болниците, но не и за лекарства. Утре съсловната организация ще представи своите данни за дълговете на болниците и дефицита в парите за здраве.

НЗОК се разлпати за декември

Надзорният съвет на НЗОК взе решение да разпредели за заплащане на болнична медицинска помощ за месец декември тази година сумата от 55 273 985 лева - средства от преизпълнението на събираемостта от здравноосигурителни вноски. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Съветът разпореди да се извършат проверки на медицинската дейност, приложените медицински изделия и лекарствена терапия, отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ за май 2014 г., чиято стойност надвишава утвърдената с Решение на НС от 28 април т.г. След проверките, потвърдените стойности ще бъдат изплатени през август 2014 г.

Кризата с КТБ няма да се отрази на касата

Проблемите около Корпоративна търговска банка няма да рефлектира върху плащанията на дейността на договорните партньори на НЗОК, декларираха от институцията.

КТБ обслужва сметките на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в градовете Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково. Предстоящите здравноосигурителни плащания на договорните партньори на изброените за отчетена дейност през м. май 2014 г. ще бъдат извършени чрез Централното управление (ЦУ) на НЗОК до 30 юни 2014 година.

От 1 юли т.г. ще бъдат открити сметки на петте РЗОК в други търговски банки, утвърдени от Министерството на финансите за работа с бюджетни организации.

По неофициална инфромация на bTV, има десетина болници в страната, чиито сметки са в поставената под надзора на БНБ финансова институция.