Новият кандидатстудентски изпит по български език и литература (БЕЛ) в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои от две части – тест и писане на есе, съобщи на пресконференция деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

Тестът ще бъде от 50 въпроса и ще се оценява със 70 точки, а есето – с 30 точки. Така максималният брой точки ще е 100.

В теста 1/3 от въпросите ще са за литература, а 2/3 от въпросите – за български език.

„Много важно е, че писането на есе е задължително за кандидат-студента и ако не го е написал, ще има слаба оценка, независимо от това, което е направил на теста“, заяви доц. Пенчев.

По думите му това е разликата между изпита в СУ и държавния зрелостен изпит по БЕЛ в 12-и клас.

При стария формат на изпита в СУ кандидат-студентите пишеха т.нар тема, а с новия искаме да свалим психологическия товар от завършващите средното училище и да не се налага те да се готвят за изпитен формат, който е напълно различен от това, което са правили в училище, коментира доц. Пенчев.

И в езиковата, и в литературната част на теста ще се проверяват умения за правилно употребяване на нормите на книжовния език, за четене и разбиране на литературен и на нелитературен текст, за формулиране на свързан аргументативен текст. Целим въпросите и задачите от изпита по БЕЛ да проверяват практически усвоени умения, а да не разчитат на пасивно запаметяване на информация, обясни доц. Пенчев.

Той съобщи, че в литературната част на теста се въвежда нов момент, който е практика по света – въпросите са ориентирани към конкретен откъс от литературен текст и кандидат-студентите трябва да извлекат информация и смисъл от него.

В теста ще има и откъси от два текста – единият ще е включен в програмата за задължителната подготовка за 11-и или 12-и клас, а вторият откъс ще е от текст, който може да е напълно непознат за кандидатите, каза доц. Пенчев.

Изпитът по БЕЛ от първата кандидатстудентска сесия в СУ ще е на 2 април от 9:00 ч. Вторият изпит ще е на 4 юни, отново от 9:00 ч.

СУ въвежда промени и в изпита по история. Към темата, която студентите пишат, ще има има и допълнение от около 20 въпроса.

„Ако мислите, че сваляне на летвата е въвеждането на допълнителен компонент, добре. Но идеята на теста е хората, които кандидатстват да покажат познание от цялата историческа хронология”, коментира деканът на Историческия факултет в СУ доц. Тодор Попнеделев.

И двете части на изпита са задължителни.

За шест специалности в Алма матер матурата не може да замени приемния изпит. Това са „Право”, „Медицина”, „Фармация”, „Журналистика”, „Връзки с обществеността” и „Книгоиздаване”.

Друго нововъведение е, че вече студентите могат да влязат да учат „Българска филология ” без изпит по български, а само с такъв по чужд език.

Вижте повече във видеото: