Столичната община предлага нови, общи критерии за кандидатстване в първи клас за всички деца, които целят да сложат край на денонощните опашки пред училищата за записване.

С най-голяма тежест ще бъде постоянният адрес. Ще се вземе под внимание настоящият, дали детето има брат или сестра в същото училище или дали е сирак.

Общината не взема под внимание местоработата на родителите.

Ако местата за първолаци не стигат, училището може да въведе допълнителни критерии.

„Те може да носят 0,5 точки. Така че в никакъв случай те не могат да бъдат основни спрямо критериите, които са спуснати от общината“, обясни Иван Петков, директор на 73 СУ „Владислав Граматик“.

Главното е, че точният момент на подаване на заявление няма да е от значение.

Вижте повече във видеото:

Общината предлага и нова възможност за родителите на 3- и 4-годишните. Децата ще могат да посещава детското заведение почасово.

Това е голяма възможност за деца, които са често боледуващи, които не могат да се адаптират, психически са притеснени – да дойдат за час или два или три, по преценка на учителя и на родителя, коментира Ксения Семизорова, директор на 7 ОДЗ.

Родителите ще могат да водят децата или 8 до 11 ч., или от 9 до 12 ч. Един час ще се таксува 1,30 лв. и няма да включва храна.

Снимка: bTV

Всяка детска градина обаче ще реши сама дали да предлага почасовата услуга.

Снимка: bTV

Всички промени са все още предложения. Предстои да бъдат утвърдени от Общинския съвет.