Няма опасност един милион пациенти в България да останат без лични лекари от 1 юни. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, цитирана от Фокус.

Така тя коментира изказване на Десислава Атанасова от ГЕРБ, според която много българи може да останат без личен лекар, тъй като не са били внесени поправки в Закона за здравето, с които се отлага изискването за специалност по обща медицина.

От пресцентъра на МЗ посочиха, че текстовете са одобрени на правителствено заседания и, след като преминат през Комисията по здравеопазването, ще бъдат гласувани в пленарна зала. „Договорите на личните лекари са за срок от една година, те ще продължат да изпълняват дейността си и Здравната каса ще заплаща за това”, допълни Андреева.

Тя съобщи още, че срокът за придобиване на специалност по обща медицина на личните лекари ще бъде удължен с пет години, а освен това се водят преговори с медицинските университети за въвеждане на дистанционни форми на обучение още от есента.

Много от засегнатите от забавянето 700 лични лекари се оплакват, че не могат да отделят време, за да посещават лекции.

„Мисля, че е крайно време хора, който не разбират от здравеопазване да спрат го коментират и да не внасят допълнително напрежение сред съсловието и пациентите”, заяви д-р Таня Андреева, която нееднократно е реагирала остро на коментари на своята предшественичка, която няма медицинско образование.