Утре се навършват две години от трагедията в мина "Ораново", при която загинаха четирима миньори. В навечерието на тъжната годишнина, семействата им получиха още една тежка новина - прокуратурата прекрати разследването за смъртта на близките им и постанови, че няма виновен за инцидента.

На 16 юли 2013 г. близките на четиримата въглекопачи научават, че те са станали жертва на кален пробив в 64- та галерия в рудника. Две от телата бяха открити в същия ден.

Майката на Иван Лазаров живее 18 дни с надеждата, че той е жив под земята. Напразно. А после две години - с вярата, че ще има възмездие: „Не искам друго, да затворише един, да кажат оти е виновен, да имаше виновни, а те се дръпнаха всичките, никой не поема отговорност, никой и това е, природно бедствие и толко”.

На метри от дома на баба Люба в Крупник, още едно семейство осиротява. 2 години след трагедията в Мина Ораново домът на Николай Михайлов остава празен.

Прокуратурата е прекратила наказателното производство за немарливост с мотива, че не са открити данни за извършено престъпление. Предстои обжалване.

„По делото се съдържат достатъчно доказателства, включително и чрез разпит на колеги на починалия, а следователно и на моите доверители, от които е видно, че там са допускани нарушения и не са изпълнявани указанията такива, каквито е следвало да бъдат”, смята адв. Гергана Юрукова.

Семействата на миньорите получиха само парите от задължителните застраховки и още очакват обезщетение от мината, след като на първа инстанция съдът се произнесе в тяхна полза.