Кои са хората от снимките и клиповете, които прокуратурата иззе при акция „Антитерор”? И защо едни и същи лица ни гледат от конфискуваните кадри и от телевизионните репортажи. На тези въпроси отговори арабистът Владимир Чуков, който коментира пред bTV и възможността българи да бъдат вербувани от „Ислямска държава”.

Вчера в пряко включване по bTV освободените след арестите се обявиха в защита на имама от Пазарджик Ахмед Муса, сочен за организатор на група за престъпления срещу републиката и тероризъм. На кадрите на прокуратурата se вижда, че същите хора позират с тениски с черния флаг и логото на ИДИЛ.

Според него тези хора се предлагат, като все още чакат да видят какво ще им предложат. „Лично мен, ако питате, те нямат никакъв шанс”, коментира Чуков.

Първата причина за това твърдение е, че реалните членове на „Ислямска държава” са много малко - около 50 хиляди. „Там не се влиза по желание. Там филтърът за проверка е невероятен”, коментира експертът, като коментира, че за българските ислямисти шансът да влязат в групировката е много малък, защото са роми.

Гледайки иззетото от ДАНС, Чуков предвещава дълга съдебна битка на обвинените за проповядване на радикален ислям и пропаганда на война с държавата. „С два текста в Наказателния кодекс са им вързани ръцете. Трябват нови закони. Дори нямаме закон за тероризма”, заяви той.

По думите му целта на операцията била по-скоро застраховка. „Те просто могат да направят пакости, могат да зарибят”, подчерта той, допълвайки, че има риск, но той е в степента потенциален.