Столичната община не осигурява достатъчно достъпна среда за хората със зрителни увреждания. Това заявиха на пресконференция в БТА Йордан Младенов и Иван Янев от Фейсбук общността "За достъпна среда" по повод на Деня на белия бастун.

Младенов и Янев, които са незрящи, посочиха, че е изключително трудно, за хора в тяхното положение, да се придвижват из улиците на града. „На повечето места няма т. нар водещи линии, което затруднява изключително много придвижването. Метрото е напълно недостъпно за нас”, посочи Янев.

Той каза, че многократно е водил разговори директора на "Метрополитен" Стоян Братоев, но той "няма никакво съзнание за проблемите ни". По думите на Янев в асансьорите в метрото няма никакви указания за незрящи, а по наклона на стълбите в метрото има стърчащи винкели и е цяло чудо, че още никой не е пострадал.

Според него т. нар. умни светофари са объркали напълно цялото пешеходно движение в града. "Няма нито един "умен" светофар, на който да мина сам", каза той.

Янев е на мнение, че за всички тези проблеми пряка отговорност носи заместник-кметът по социални дейности в Столичната община Албена Атанасова. Той призова кметът Фандъкова да я отстрани заради нейното бездействие по проблемите на хората с уврежданията.

Според двамата незрящи достъпната среда не е заради липсата на пари, а заради неразбиране. Те обърнаха внимание и на фактът, че от 2009 г. насам се наблюдава отнемане на и без това малките държавни помощи за хората с увреждания. Спрени са наследствените пенсии за хората с увреждания.

По данни на Националния съвет за хората с увреждания, работещите с увреждания са около 20 хиляди. Над 2 хил. души са със зрителни увреждания, като годишно около 100 човека се освидетелстват с различен процент загуба на зрение.