Непълнолетните майки ще получават помощи само в натура. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за семейните помощи за деца. Вместо пари, младите майки ще получават дрехи, обувки и услуги за децата си. 

Майките студентки пък ще получават еднократната помощ от близо 3000 лева на два транша - вторият превод ще се прави при доказан записан следващ семестър.

Много често млади жени записват фиктивно висше образование, само заради тази помощ. Според данни на социалното министерство само за първите три месеца на година за нея са изплатени над 6 млн. лв. или половината от предвиденото за цялата година.

Мерките се затягат, за да се спре практиката "деца раждат деца." Социалните ще следят за злоупотреби и при новите правила.

"Гаранции не може да има, важното е да има контрол. Социалните ще наблюдават тези средства да бъдат използвани по предназначение, а  не да бъдат продавани”, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов.

Непълнолетните майки ще имат и още един шанс.

"Ако евентуално непълнолетната майка се върне в училище и продължи образованието си, то помощта за нея ще бъде изплатена еднократно на нейните родители", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Ако дете стане родител, помощите за неговото семейство също спират.  

По силата на закона двойки, живеещи заедно, ще се приемат за семейство. И за да се прецени дали имат право на детски надбавки, ще се взема предвид доходът и на двамата.