Недоволството в Перник ескалира заради неизплатени помощи за земетресението от 22 май. Хората дават едноседмичен срок ситуацията да се промени и заплашват с протест пред парламента.

„С винкелите отиваме на жълтите павета,” закани се Валентин Пешев, говорител на Инициативен комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението в Перник.

Търпението на хората вече е изчерпано, а нервите опънати до скъсване. На прага на есента 600 души могат да останат на улицата, защото домовете им са разрушени от труса, а щетите се оценяват като текущ ремонт, за който държавата не плаща.

В къщата на Милка Димитрова времето сякаш е спряло в нощта на земетресението. Белезите по стените напомнят за преживения ужас. Пенсионерката била една от първите, подали молба за помощ, но резултат до този момент - няма.

„Вляза ли в това жилище - нямам ръце, нямам крака, треперя цялата, не мога да остана две минути. Обикаляме при този при онзи познат, зима идва - а никакво решение отникъде,” жалва се перничанката.

От Инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от труса се оплакват, че решението на Междуведомствената комисия - леките поражения под 2 хиляди лева да се водят ремонт, който държавата не поема - лишава много от хората, от каквато и да е помощ.

По думите на Валентин Пешев получава се следния парадокс. „Човек, който е теглил кредит 25 хил. лева, направил е тотален ремонт на къщата си, сега как да обясниш на този човек, че това ще му е текущ ремонт.”

„Дали 2 хил. лева е брилянтната граница кое е текущ ремонт и кое конструктивно укрепване, не смея да споря. Първите предложения бяха за далеч по-високи стойности,” коментира министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев.

От днес БЧК започва едномесечна благотворителна кампания в помощ на пострадалите. Ще се събират средства, с които да се купят 20 сглобяеми къщи за хората, останали без дом.