Недоволни с изграждането на депо за отпадъци край с. Джерман, община Дупница, осветиха параклис на терена, определен да поеме отпадъците на шест общини от Кюстендилска област. Свещеникът на селото отец Кирил Васев освети и триметров кръст и отслужи молебен за здравето и благополучието на живеещите в региона.

Параклисът носи името "Св. Св. Константин и Елена". Инициативата днес подкрепиха и по-голямата част от кметовете, управляващи община Дупница през последните 30 години.

Местните не са съгласни с определения терен за депо, защото той се намира на 200 метра от къщите на хората, на 200 м от река Джерман и на 250 м от магистрала "Струма".

„Това е свлачищен район, навлиза в сервитутната зона на трасграничния газопровод за Гърция и се използва за пасище от жителите на пет села”, каза пред БТА председателят на инициативния комитет Борислав Тасков.

Досега жителите на Джерман и съседните села проведоха няколко протеста и затвориха движението по главния път Е-79.

„Показахме, че в района живеят свободолюбиви хора, които отстояват правата си през последните осем месеца и ще продължат да го правят и занапред”, допълни Тасков.