Промяна в медицинските стандарти застрашава качеството на грижата за недоносените бебета. За това алармираха неправителствени организации.

Според тях промяната на критерия за това кое бебе се смята за живородено, може да влоши грижите в лечебните заведения за децата с висока степен на недоносеност.

6000 се борят от Ден първи

Само в болница „Майчин дом” през тази година са се родили 16 бебета с тегло под 800 грама и 11 с тегло под 600 грама. Това са само част от недоносените бебета, за които са полагали грижи в най-голямата неонатологична клиника в страната.

Годишно в България се раждат около 6000 недоносени деца.

Медицинските нормативи досега определят като потенциално жизнеспособни бебетата с тегло над 600 грама или родени след 22-рата седмица от бременността, новият критерии е над 800 грама или след 26-тата седмица.

Между раждането и не-раждането

За Цветелина Калоянова от Бургас тази промяна е недомислена. Преди 4 години Цвети ражда близначета в 28-мата седмица от своята бременност. Оцелява по-малкото момиченце, което се появява на бял свят едва 550 грама.

„Велинка беше три дни без име, без ЕГН, тъй като беше по-малката и се предполагаше, че тя няма да оцелее. Обаче всъщност тя остана бореца. По-голямата близначка всъщност беше 72 часа жива и след това почина", разказва майката.

Според стандартите, ако бебето не преживее 3 дни не се регистрира като живородено.

„Тази наредба прави така, че бебетата, които няма да доживеят до третия ден, а една част от тях няма да доживеят до третия ден, всъщност попадат в една категория на неродени, хем не са родени, хем са родени...”, обяснява д-р Бояна Петкова от фондация „Макове за Мери”.

Неестествен подбор

От неправителствените организации се опасяват, че промяната в критериите ще позволи на някои лечебни заведения да неглижират екстремно недоносените деца.

Но от здравното министерство са категорични, че промените в стандарта утвърждават медицински категории и не променят начина на грижа за недоносените независимо от теглото и в коя седмица от бременноста са родени.

„Такива екстремно ниски тегла се раждат само в най-големите центрове, университетски болници, където има много добри интензивни отделения, където по никакъв начин не можем да разграничим по качество от европейските такива неонатологични отделения”, подчерта началника на отдел "Организация и методология на медицинските дейности" в МЗ д-р Емилия Ташева.

Националният консултант по неонатология д-р Боряна Слънчева също потвърди, че няма случаи, при които да се изваждат деца от кувьозите преди да е необходимо.

Неправителствените организации искат среща с министъра на здравеопазването и връщане на старите стандарти, които разграничават аборт от раждане.