Клип, сниман с  мобилен телефон, буквално взриви социалните мрежи. За броени дни е гледан от над 100 хиляди души. На видеото  авторът на клипа поваля с удари на земята момче от ромски произход, след като то заявява, че двамата са равни. Случката се разиграва в пазарджишкото село Овчеполци.

bTV издири участниците в скандалното видео и събра гледните им точки.

17-годишният Митко от Овчеполци по неволя стана известен в интернет. Там мургавият младеж беше публично бит и унижаван заради случайно отронила се реплика. Авторът на побоя е 24-годишен младеж от същото село.

Двамата се засекли когато Митко отишъл да си купи цигари.

Снимка: bTV

„Той ми вика: „Ти педал ли си?” Аз викам: „Не съм педал.” Ритна ме един-два-три пъти... След това вика: ”Ти можеш ли да се биеш?” Викам: „Мога да се бия, ама (...) избягвам.” Той вика: „Ами, аз ако те набия, какво ще направиш?” викам: „Нищо няма да направя. Какво мога да направя?” И той вика: „Ами, ако не те бия?!” „Ако ти не ме биеш, викам, и ако аз не те бия, значи равни сме.” И той вика: „А, значи, сме равни.?” След това той ме удари с юмрук през лицето”, разказва пред камерата на bTV малтретираното момче.

Откриваме автора на клипа пред барче в центъра на селото. Ангел Калеев има доста по-различна гледна точка за случилото се.

Снимка: bTV

„Цялата работа е такава, че както си вървя по пътя и той е пред мен, почнахме да си правим мохабет, такова… и той почна да ми иска пари назаем. 5 лева. Викам: „Добре, бе, ти като си ром, ще си просите цял живот, така ли?! Не искате да работите, не искате нищо?!”  И той каза: „Ние сме равни. Българите и ромите сме равни.” И аз се издразних. Защото това е безобразие. Толкова време го търпим, че... независимо... как да го обясня...”, обяснява той.

И твърди, че съжалява, но не за гаврата, а „’щото държавата ни е такава. За едните хора може, за другите не може. Едните хора си изкарват парите с честен труд – ходят, трудят се, работят. Другите ходят да крадат, ограбват къщи...  Случвало ми се  е да виждам как пребиват деца в Пазарджик... В смисъл такъв – цигански терор! Какво да кажа..”

Митко и семейството му се появяват в Овчеполци преди 2 години. От малък работи като ратай в местна кравеферма. Никой в селото не може да каже лоша дума за него – описват го като честен и добродушен. Митко е отгледан без баща и практически почти сам издържа своите по-малки братчета и сестричета.

Снимка: bTV

Вбесени от видяното в социалните мрежи, активисти на „Евророма” посещават Овчеполци и се заканват да сезират главния прокурор за жестоката гавра.

„Силен гняв и възмущение от това, че такива селски бабаити от това чувство на безнаказаност се чувстват недосегаеми! Защото знаят, че социалните мрежи  и медии, когато малцинствата са мачкани, изведнъж тези хола стават национални герои! „Ето браво на тях!” Което е много криво разбрано. И не бих го толерирал. ние затова от Евророма ще сезираме главния прокурор!”, категоричен е общинският съветник от Пазарджик  Райко Живков.

Снимка: bTV

Ангел не изпитва вина. Споделя, че обича родината си и е готов да я защитава от циганския терор: „Националист съм. Защитавам гордо държавата си. Където  ида съм отишъл, съм бил горд да кажа, че съм българин. Никога не съм го скрил. Независимо дали ни плюят по другите страни или ни нямат никакво уважение, аз съм горд да кажа, че и съм българин!”.

Допреди 3 дни Митко и Ангел не са имали никакви  пререкания. Днес и двамата се страхуват да ходят по улицата.

Дали от страх, или по друга причина биячът вчера ходил при Митко, за да му се извини... и да го моли да не подава жалба. След срещата с екипа ни, Ангел вече е неоткриваем. Няма и данни полицията да се е интересувала от деянието му.