Регистрира се бум на кандидати за българско гражданство. Само тази година над 16 хиляди чужденци са подали молби за български паспорти.

Министерството на правосъдието разкри допълнителни гишета, а чиновниците работят без обедна почивка.

Яхангир Хасан Малик е един от 16-те чужденци, които са кандидатствали за български паспорт заради инвестициите си у нас.  „За първи път дойдох в България преди 7 години. Инвестирах тук. Купувам недвижими имоти в страната ви”, обяснява той.

Инвестициите му у нас надхвърлят 1 милион лева, част от тях са в банковия сектор. 

„Пътувам много, бил съм къде ли не по света - в Германия, във Франция. Когато съм в Лондон или в Ню Йорк, все бързам, все съм напрегнат. А тук е спокойно и затова ми харесва”, посочва бизнесменът.

За да получи паспорт, не е задължително да знае езика ни, затова е дошъл с преводач. Въпросите в интервюто се пазят в тайна. Някои от кандидатите обаче са неподготвени.

„Някои са с пищови. По стария ученически метод стоят на бюрото, гледат в телефона”, казва Александър Ланчев, който провежда интервюта.  

Кандидат-българи има от всички краища на света, включително Нова Зеландия и Австралия.

Напоследък се забелязва и увеличаване на молбите от Бразилия. Те са от граждани, които твърдят, че имат български произход и искат да получат статут.

Най-много са кандидатите за българи са от Македония, Сърбия, Турция, Молдова и Русия. Повечето  не остават тук, а ползват паспорта си като виза за ЕС.