Над 5000 са незаетите места в армията. Началникът на отбраната поиска увеличаване на пенсионната възраст за военнослужещите, за да се прекрати опасната тенденция те да напускат въоръжените сили.

В момента незаетите места са точно 5400 или около 20% от личния състав. Недостигът на офицери е 19%, на сержанти – 17%, а на войници – 20%. Най-голяма е кадровата криза в сухопътните войски.

Във военния университет са приети 180 курсанти, но за да се реши проблема се предлага и увеличение на възрастта за пенсиониране в армията от три до пет години така, както е в останалите структури на Сектор „Сигурност”.

Стартовата заплата за войник е около 650 лв., като към нея има добавки за дежурства и действия при бедствия.

Свободните места в 101 Алпийски батальон, който от началото на декември беше преобразуван в полк, са за 73 кадрови войници.

Началникът на отбраната е категоричен, че трябва да има диференциране на заплащането по длъжности според отговорностите. Предлага и заплатите в армията да се определят спрямо минималната работна заплата.

20 млн. от бюджета на армията са отделени само за набирането на нови кадри. Постепенно парите за нея ще се увеличават с по 100 млн. лв. всяка година.