Русия има правото да разполага където поиска своите формирования, но това не са добри сигнали – така началникът на отбраната генерал Константин Попов коментира в студиото на „Тази събота” решението на Москва да изпрати по западната си граница три допълнителни дивизии в отговор на по-високата активност на НАТО в Източна Европа.

„Далеч съм от мисълта, че ще има въоръжен конфликт между НАТО и Русия. Когато става въпрос за оръжие, трябва да сме внимателни”, отбеляза той.

Ден след впечатлилия с размаха си гергьовденски парад, ген. Попов призна, че „може би има някаква далечна връзка” между мащабите на военните демонстрации и това дали сме близо до война.

„За това кога е близо един конфликт не си личи само по парадите и по това какво говорим. Преди едни сериозни конфликти посланията са съвсем различни”, каза генералът и припомни думите на Бисмарк, според когото най-много се лъже преди война и по време на избори.

„Факт е, че има много напрежение, има конфликти – в Украйна, Сирия, Либия. Лошото е, че тези конфликти все по-близко идват до нас. (...) Спомняте си каква беше ситуацията преди 5 години, кой можеше да предвиди, че ще сме в такава сложна регионална и геополитическа обстановка?”, запита началникът на отбраната, като припомни, че сериозен проблем представляват и тероризмът и миграционната вълна.

И, все пак, защо вчерашният парад беше с толкова повече техника от предходните? „Отдавна не бяхме организирали такъв парад, за нас беше важно да изпратим това послание – България има все повече нужда от българската армия, българската армия ще бъде ангажирана с все повече отговорности”, отговори ген. Константин Попов.

По думите му първоначално идеята била за по-скромен парад, но отвсякъде заваляли запитвания за участие.

Той посочи, че като началник на отбраната има за цел да бъде извършена модернизация и на трите рода войски. По отношение на покупката на нови изтребители, генералът изрази мнение, че доставката им може да стане до 2018-2019 г., но след това ще е необходимо време за усвояването на техниката. Според него около 2026 г. ще можем да говорим за модернизирана българска армия.

На въпрос дали разследването на началника на дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО Венислав Цанов ще саботира модернизацията на наличните в момента МиГ-29, ген. Попов отговори: „Надали съдбата на 1 човек е решаваща за модернизацията на българската армия”.

Началникът на отбраната подчерта, че „българският воин е особен тип човек, това е човек, който се е клел в родината си, той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета в момента. Воинският начин на живот не само в поделението, в гарнизона, това е отношение към света, към колектива, към другите хора. Това е висок идеал, да го следваш”.